Kijken naar Haarlem Oost

Kijken naar Haarlem OostOp de wereldHaarlem OostZonesHistorischSeizoenenTransformatiesBebouwing vs. GroenVerbindingenSpatial SongVerhalenNetwerkenActiviteitenGeboorteplekkenGeurenFaunaVerborgen bijzonderhedenUw kaartKleuren en begroeïng Waarderpolder52 kilometer Haarlem Oost op schaalTekenenOnderzoekArchiefSpoorzoneMore songsHuidFound footageEconomie van de ZomerzoneHaarlem Oost in kleurAmsterdamstraatVerbindingen

Tentoonstelling Waarderpolder

Op 6 september is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de tentoonstelling FOTOS"Werk in uitvoering: de Waarderpolder (randvoorwaarden door een vruchtbaar bedrijventerrein)" door Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem geopend. Met oa. het project 'Kijken naar Haarlem Oost' besteedt deze expostie aandacht aan dit gebied vanuit verschillende disciplines en invalshoeken.

De expositie is te zien t/m 28 oktober.

In de expositie wordt de veelzijdigheid van de Waarderpolder (het noordelijke deel van Haarlem Oost) getoond. Aan bod komen o.a. KRT 12de industriële en creatieve bedrijvigheid; het gebied als KRT 9toegangsweg naar Haarlem vs het gebied als buitenwijk; de KRT 8ecologische zone vs. het gebruik als vuilnisbelt.

Dit zijn aspecten van het gebied die door de volgende kunstenaars van het project Kijken naar Haarlem Oost onder de aandacht zijn gebracht: Wies Sanders, Sylvie Zijlmans, Esther Polak, Ton Matton, Krijn Giezen en Adriaan Geuze (West 8).

De projecten van deze kunstenaars worden kort geïntroduceerd door middel van een informatievel in een aangepast nestkastje. Om een voorbeeld te noemen: Ton Matton stelt dat bedrijven kunnen bijdragen aan een veelzijdige ecologie door hun terrein speciaal te beplanten en door speciale nestkastjes op te hangen.

de Kunstenaars

De kunstenaars binnen het kunstproject Kijken naar Haarlem Oost dragen bij aan het denken over bedrijven-terreinen:

Economische verbindingen met verre landen en verbindingen met bedrijven onderling:

  • In Wies Sanders' Haarlem Oost; Chocolate place and coffee flow zien we de handelsverbindingen tussen bedrijven, zoals de cacaobedrijven en koffie en thee-handel Simon Levelt, en verre landen visueel verbeeld.
  • Esther Polak volgt de SRV-man in de Waarderpolder, iemand die zijn geld verdient met en ěn de Waarderpolder. Zijn verhalen zullen opgetekend worden en met een GPS kunnen we hem volgen op Google-earth.

Ecologische en landschappelijke verbindingen:

  • Ton Matton stelt dat bedrijven kunnen bijdragen aan een veelzijdige ecologie van een bedrijven-terrein door hun terrein speciaal te beplanten. Ton Matton zegt dat ieder bedrijf en bewoner uit Haarlem Oost kan bijdragen aan de ecologie, door kansen te geven aan verschillende vogels, door speciale nestkastjes op te hangen.
  • Adriaan Geuze laat een nieuwe brug zien, die eigenlijk geen brug is maar een poort , die het bedrijven-terrein met de oude stad verbindt. Daarmee toont hij een nieuw 'gezicht op Haarlem Oost', op dit bedrijventerrein. Vervolgens zal hij nog ingaan op de druk die bedrijventerreinen op het landschap uitoefenen en welke mogelijkheden er zijn om dit om te keren.

Verborgen bijzonderheden; het werk wordt zichtbaar gemaakt:

  • Sylvie Zijlmans toont met foto’s op billboard-formaat hoe interieurs en werk van bedrijven zichtbaar worden als filmdecors.