Kijken naar Haarlem Oost

Kijken naar Haarlem OostOp de wereldHaarlem OostZonesHistorischSeizoenenTransformatiesBebouwing vs. GroenVerbindingenSpatial SongVerhalenNetwerkenActiviteitenGeboorteplekkenGeurenFaunaVerborgen bijzonderhedenUw kaartKleuren en begroeïng Waarderpolder52 kilometer Haarlem Oost op schaalTekenenOnderzoekArchiefSpoorzoneMore songsHuidFound footageEconomie van de ZomerzoneHaarlem Oost in kleurAmsterdamstraatVerbindingen

Fietstocht door Haarlem Oost onder leiding van van Marjolijn Boterenbrood

  • aanmelden: inschrijven@kijkennaarhaarlemoost.nl
  • tijdstip: 3 september om 15.00 uur
  • Verzamelpunt: hoofdingang station Haarlem
  • maximum aantal deelnemers: 15 vol = vol
  • sluitingstermijn aanmeldingen: 28 augustus
  • duur van de excursie: 2,5 uur met een pauze met versnapering tussendoor.

Wilt u bij inschrijving vermelden of u een ov-fiets-abbonnement heb?

We volgen de 'kijk' van verschillende kunstenaars en ontwerpers die deelnamen aan dit project dat zich afspeelde van 2006 tot 2009. Een geluidskunstenaar kijkt anders dan een landschapsarchitect. We fietsen aan de hand van de nieuwe 'kaarten' van dit gebied; de geurkaart, de geboortekaart, de natuurkaart en de verborgen bijzonderheden-kaart. We bespreken de invalshoeken van de kunstenaars en de betekenis ervan voor de ontwikkelingen in deze stadsrand met zijn bedrijventerrein, de natuur en de wijken.

Over Atlas Haarlem Oost

Haarlem Oost is een fascinerend gebied met bijzondere bedrijven, levendige woonwijken en een landschap met roofvogels, ijsvogels en nachtegalen. Het gebied kent een even grote diversiteit aan activiteiten, gebruikers en bewoners. Haarlem Oost is vrijwel helemaal omgeven door water; het Spaarne, de Mooie Nel, de Buiten- en de Binnenliede en de Ringvaart. Het gebied bevat ook bedrijventerrein de Waarderpolder, de Spoorzone met zijn diverse infrastructuur en de Zomerzone met de Amsterdamse buurten, de Burgwal, Parkwijk, Zuiderpolder en de Slachthuisbuurt. Haarlem Oost is bovendien een gebied in transformatie en vormt de belangrijkste toegangspoort van Haarlem.

Kunstenaars, ontwerpers en een landschapsarchitect; Titia Bouwmeester, Irene Fortuyn, Adriaan Geuze, Krijn Giezen , Jan Konings, Ton Matton, Esther Polak, Joke Robaard, Wies Sanders en Sylvie Zijlmans lieten hun licht schijnen over dit gebied. Hun vervolgprojecten lopen uiteen van een verhalenkeuken en een verbindende brug tot een catalogus van mogelijkheden voor de tussentijd van een park dat op de schop moet en het plaatsen van billboards als filmstills van bedrijfsprocessen.

Op 23 juni verscheen de Atlas Haarlem Oost bij Episode Publishers. Hierin wordt dit kunstproject beschreven en laat zien hoe een dergelijk proces van betekenis kan zijn voor andere steden met vergelijkbare ontwikkelingen als uitbreiding van werkterreinen. Voor de gemeente Haarlem is het een voorbeeld van een geslaagd project dat de oostkant van de stad letterlijk op de kaart gezette voor mensen die wel en niet bekend waren met dit gebied. Het project sluit direct aan bij de zoektocht naar inspirende voorbeelden van het ministerie van Vrom in het programma Mooi Nederland over de identiteit van stadsrandzones, identiteit van werklandschappen van minister Cramer.