Kijken naar Haarlem Oost

Kijken naar Haarlem OostOp de wereldHaarlem OostZonesHistorischSeizoenenTransformatiesBebouwing vs. GroenVerbindingenSpatial SongVerhalenNetwerkenActiviteitenGeboorteplekkenGeurenFaunaVerborgen bijzonderhedenUw kaartKleuren en begroeïng Waarderpolder52 kilometer Haarlem Oost op schaalTekenenOnderzoekArchiefSpoorzoneMore songsHuidFound footageEconomie van de ZomerzoneHaarlem Oost in kleurAmsterdamstraatVerbindingen

Bedrijven binnenstebuiten in de Waarderpolder.

dinsdag 19 augustus om 13.00 uur

Op dinsdag 19 augustus vond onder veel belangstelling de opening plaats van het tweede kunstwerk van Sylvie Zijlmans. Het is de tweede in een serie van (voorlopig) drie enorme foto’s op een billboard die deze maanden te zien zijn. Dit keer is de foto bij het papierverwerkingsbedrijf Brantjes Nijssen gemaakt.

Billboards keren bedrijven binnenstebuiten. Scènes uit een bedrijf

Bij de meeste bedrijven in de Waarderpolder kun je aan de buitenkant niet zien wat er zich vanbinnen afspeelt. Zijlmans laat met gigantische foto’s op billboards een glimp zien van wat zich aan de andere kant van deze muren afspeelt. Zonder overigens al te veel prijs te geven. Haar foto’s zijn bekend om hun kwaliteit de werkelijkheid zoals we die kennen uit de media of ons dagelijks leven met een speelse draai te vertalen naar een raadselachtig en meeslepend beeld met overstijgende waarde. De foto’s zijn zeer gedetailleerd en hebben een schilderachtige uitstraling.

Het zijn foto’s in de zin van filmsets. De medewerkers van de bedrijven vormen de cast voor de mise-en-scènes. Zij spelen een belangrijke rol op deze foto’s, van de koffiejuffrouw tot de directeur. Zo is het project niet alleen een visuele ervaring voor de voorbijganger, maar ook een speciale belevenis voor de deelnemers.

De foto’s worden om de paar maanden verwisseld. Zo blijft het verrassingselement ook voor vaste bezoekers van het industrieterrein gewaarborgd. De eerste reuzenfoto is gemaakt in het Waterlaboratorium, de tweede die nu te zien is, bij Brantjes Papier.