Kijken naar Haarlem Oost

Kijken naar Haarlem OostOp de wereldHaarlem OostZonesHistorischSeizoenenTransformatiesBebouwing vs. GroenVerbindingenSpatial SongVerhalenNetwerkenActiviteitenGeboorteplekkenGeurenFaunaVerborgen bijzonderhedenUw kaartKleuren en begroeïng Waarderpolder52 kilometer Haarlem Oost op schaalTekenenOnderzoekArchiefSpoorzoneMore songsHuidFound footageEconomie van de ZomerzoneHaarlem Oost in kleurAmsterdamstraatVerbindingen

Coat Walk

Zaterdag 12 april, 19.30-20.30

Kunstenaar Joke Robaard organiseert in samenwerking met de bekende modeontwerper Alexander van Slobbe een ‘coatwalk’. Bewoners van Haarlem Oost showen hun jassen in de tijdelijke tentoonstellingsruimte in de Petrusschool, Berlagelaan 1 in Haarlem.

De Coatwalk is onderdeel van het kunstproject JasPuntKaart van Joke Robaard. Zij is geïnteresseerd in het kleedgedrag van mensen. Zo is zij ervan overtuigd dat aan elke jas een verhaal vastzit en dat, als je maar aan het juiste draadje tornt, dat verhaal zich als vanzelf ontrolt.

Een jas vertelt iets over degene die hem draagt. Jassen duwen mensen al snel in een hokje. Joke Robaard wil dat patroon doorbreken. Zij wil juist het verhaal achter de jas op het spoor komen. Door naar elkaars verhalen te luisteren, moet je soms je eerste indruk van iemand bijstellen. Zo kunnen dichte jassen ons weer een open blik opleveren.

Allereerst heeft Joke Robaard, samen met haar team, op een aantal plekken in de wijk mensen (in hun jassen) gefotografeerd. Dit leidde tot ontmoetingen met een buurtbeheerder, een huiswerkclub en een slagers-echtpaar, waarvan mevrouw al vijfendertig jaar al haar slagersjassen bewaart. Allerlei (onzichtbare) netwerken werden door het team gevolgd, van de wijkraad tot de schoolklas.

Joke Robaard micro-site
Meer over Joke Robaard

Een jas is eigenlijk een draagbare behuizing.Van het dragen van je jas naar het wonen in je huis, is maar een kleine stap. Waar hoort de jas thuis? Hoe mensen wonen en hoe ze hun omgeving ervaren, wordt als vanzelfsprekend in dit project meegenomen.

Door de jassen van de mensen uit de buurt in kaart te brengen en hun verhalen op te tekenen, krijgt de kaart van Haarlem Oost een menselijke dimensie. Juist de bewoners van de wijken moeten de kaart inkleuren met hun verhalen.

Dit kunstwerk is een onderdeel van het omvangrijke kunstproject Kijken naar Haarlem Oost, een intitiatief van de kunstenaar Marjolijn Boterenbrood. Voor meer informatie en persfoto’s: marjolijn@werkspoor.org

Tentoonstelling "Kijken naar Haarlem Oost"

Meer info
en het complete programma van de tentoonstelling >