Kijken naar Haarlem Oost

Kijken naar Haarlem OostOp de wereldHaarlem OostZonesHistorischSeizoenenTransformatiesBebouwing vs. GroenVerbindingenSpatial SongVerhalenNetwerkenActiviteitenGeboorteplekkenGeurenFaunaVerborgen bijzonderhedenUw kaartKleuren en begroeïng Waarderpolder52 kilometer Haarlem Oost op schaalTekenenOnderzoekArchiefSpoorzoneMore songsHuidFound footageEconomie van de ZomerzoneHaarlem Oost in kleurAmsterdamstraatVerbindingen

Haarlem Oost daagt uit tot een nieuwe kijk op Haarlem.

...als het aan de kunstenaars ligt

KAARTIn de industriele omgeving van het Meterhuis in Haarlem Oost kwamen op een warme en inspirerende 7 juni de aan het kunstproject Kijken naar Haarlem Oost deelnemende kunstenaars samen voor een eerste presentatie van hun visies.

Ton Matton

Ton Matton stelde voor dat iedere bewoner uit Haarlem Oost kan bijdragen aan de ecologie, door kansen te geven aan verschillende vogels, door speciale nestkastjes op te hangen. Hij liet ook mogelijkheden zien voor bedrijven om een ecologische omgeving te creëeren. De nestkastjes zijn genomineerd voor de Rotterdams Designprijs en waren te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Sylvie Zijlmans

Sylvie Zijlmans toont met foto's op billboard-formaat bij toegangswegen van de Waarderpolder hoe interieurs en werk van bedrijven zichtbaar kunnen gaan worden.

Twee kunstenaars onderzoeken het Reinaldapark: Jan Konings en Irene Fortuyn.

Jan Konings

Konings bestudeert de mogelijke betekenis van het nieuwe Reinaldapark voor de omgeving. In zijn presentatie laat hij dia's zien van het populairste park van Nederland: De Efteling, een privaat park, dat laat zien hoe je mensen actief bij een park kunt betrekken.

Irene Fortuyn

Irene Fortuyn bekijkt het Reinaldapark vanuit de realiteit van de vuilnisbelt waarop het park ligt. Met dia's laat ze het resultaat zien: collages van sigarettenpakjes, vele vormen versnipperd plastic, een sok, colablikjes. 'Dat is wat ik wil laten zien, dat afval een onderdeel van dit park is en dat hoeft niet lelijk te zijn. De mooiste natuurgebieden liggen op een gifbelt.'

Joke Robaard

Beeldend kunstenares Joke Robaard focust op de mens en zijn jas. Er komen fotoshoots op vier belangrijke kruispunten in de wijken van de Zomerzone. Foto’s van groepen mensen die daar wonen, allen met hun jas aan. De jas legt verbanden die grensoverschrijdend zijn; door de persoonlijke verhalen van de dragers en de geschiedenis van de jas.

Titia Bouwmeester

In september begint Titia Bouwmeester met haar onderzoek binnen het thema 'verbindingen tussen mensen en omgeving'.

Wies Sanders

In Wies Sanders’ Haarlem Oost; Chocolate place and coffee flow zien we de handelsverbindingen tussen bedrijven, zoals de cacaobedrijven en koffie en thee-handel Simon Levelt, uit de Waarderpolder en verre landen visueel verbeeld.

Esther Polak

Esther Polak volgt de SRV-man in de Waarderpolder, iemand die zijn geld verdient met en ěn de Waarderpolder. Zijn verhalen zullen opgetekend worden en met een GPS kunnen we hem volgen op Google-earth.

Adriaan Geuze

Adriaan Geuze laat een nieuwe brug zien, die eigenlijk geen brug is maar een poort , die de Waarderpolder (bij Figee) met de oude stad verbindt. Daarmee toont hij een nieuw 'gezicht op Haarlem Oost'. Zou dit icoon voor Haarlem er ooit komen?